Smart reklam

29 Şubat 2020 Cumartesi

ANAPLAZMOZİS

 




            ANAPLAZMOZİS

   Koyun, keçi ve sığırlarda Anaplazma familyasına bağlı protozoon tarafından meydana getirilir. Zayıflık, halsizlik, anemi ve sarılık meydana gelir.


         Etiyoloji

   Sığır, koyun ve keçilerde hastalığı etkeni anaplasma marginale ve anaplazma centrale adlı protozoon'dur. Koyun ve keçilerde anaplazma ovis tarafından meydana getirilen enfestasyon ise subklinik seyirlidir.


        Patogenez

   Bu hastalıkta görülen anemi primer özelliktedir. Derecesine göre eritrositler içine yerleşmiş protozoonların miktarına göre değişir hematokrit değer ve eritrosit sayısında düşme görülür. Frotilerde açık renkte kan görünümü beden ısısında yükselme ortaya çıkar. Hastalık kaynağını portür hayvanlar oluştururlar. Hayvandan hayvana geçiş ise kan emici vektörler rol oynamaktadır. 


        Semptomlar

   Doğal enfestasyonlarda kuluçka süresi 3-4 hafta deneysel enfestasyonlar da ise 1-5 hafta kadardır. Beden ısısı yavaş yavaş yükselir ve yüksek kabiliyette denilecek formda seyreder, iştah değişkendir. Hayvan bu zaman içerisinde ölebilir. Mukozalar akut devrede solgun ve hafif ikteriktir. Hemoglobinüri görünmez. Perakut olaylarda ise beden ısısı aniden yükselir anemi şiddetli ve 24 saat içerisinde ölüm meydana gelir. Gebeler abort yapabilir, erkek hayvanlarda ise testisler fonksiyon kayıpları görülür. Ekstravasküler hemoliz şekillenir. 15-20 gün boyunca yüksek ateş görülür. Eritrosit sayılarında çok fazla azalma görülür. Ayrıca iştah kaybına bağlı olarak konstipasyon ve ishal görülebilir.


Çene altı lenf yumrusunda şişlik

Çene altında hafif şişlik ve tüy ve deri dökülmesi 


Mukuza'da belirgin sarılık 




          Otopsi

   Makroskopik olarak zayıf karkas, ikterik ve solgun dokular, kanın sulu oluşu, karaciğerde büyüme ve portakal sarısı rengini alması, böbrekler konjesyonedir, dalakta büyüme ve kıvamda yumuşama, kalp kasında kanama odakları görülür.



          Tanı

   Frotilerin Giemsa ile boyanmasında etkenlerin görülmesi. Frotilerde eritrositler içinde koyu mavi veya mor renkle boyanır. Nokta şeklinde etkenler görülür bu etkenler ortada ise A.centrale kenarlarda ise A.marginale'dir. Mukozalarda kanama lezyonları ve anemik tablo seyreder. Babesia'da hemoglobinüri vardır. Eritrositler içerisinde  çift armut şeklinde etkenler bulunur.

Anaplazma marginale



Anaplazma centrale


        Sağaltım

   Sağaltım'da geniş spektrumlu antibiyotikler kullanılır oksitetrasiklin gibi. Oksitetrasiklin dozu 10-30 mg/kg'dır. Ayrıca İmidokarp ve amicarbalide sağaltımda yararlanılır. Antelmentik ilaçlar ve %30 luk dekstroz kullanılabilir.


        Korunma

   Kan emici vektörlerin bulaştığı meralar dinlendirmeye bırakılmalıdır. Aşılama çalışmaları yapılmalıdır.

Hiç yorum yok:
yorum

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.