ARICILIK MALZEMELERİ NELERDİR?
Arıcılığa başlama fikriniz varsa arıcılıkta kullanılan temel malzemeleri bilmeniz gerekmektedir .Bu yazımızda hepsini bulabiceksiniz.
KOVAN
Arıcılıkta kullanılan en önemli malzemelerin başında standart çerçeveli kovanlar gelmektedir. Günümüzdeki yapılan modern arıcılıkta yaygın olarak kullanılan Langstroth kovanlardır. Bu kovanlar ahşap ve Strafor malzemeden yapılmıştır. Seyyar arıcılık için de Langstroth kovanlar tercih edilir.
ARICI KÖRÜĞÜ
Arıcının koloni kontrolleri sırasında kullandığı, arıları duman salarak sakinleştiren zararsız hale getiren ve rahatlattığı bir alettir.Paslanmaz çelikten yapılmaktadır.
MASKE
Değişik materyallerden farklı tipte maskeler yapılmaktadır. Sadece baş kısmını kapatan ve ya vücudun bel kısmını kapatan maskeler vardır. Ayrıca boydan tulum ve ekli baş maskeler de kullanılır. Maskenin insanı bunaltmayacak hafiflikte ve arıları kızdırmayacak özelliklerde olması lazımdır. Tüylü olmamasına dikkat edilmelidir. Çünkü tüylü maske, hırçın arılar için iyi bir koruyucu değildir. Maskenin teli 3x3 mm çapında gözenekli ve siyah olmalı, görmeyi engellememeli ve rahat giyilmelidir. Bez kısmı beyaz olmalıdır.
MAHMUZ
Çerçevelere temel peteği takarken, madeni tellerin petek izlerine batmasını sağlayan, saplı, dişli bir tekerlekten ibaret araçtır. Pirinçten yapılmıştır. Teli takip eden dişlerin ortası oyuktur. Hafif ateşte ısıtılarak kullanılır.
ELDİVEN
İnce deri veya kauçuktan yapılır. Hasat esnasında veya arıların hırçın durumlarında arıya eldivenle bakılabilir.
EL DEMİRİ
Kovanı açıp kapamada, çerçeveleri yerleştirmede ve çıkarmada, balmumu kazımada ve örtü tahtalarını kaldırmada arıcıya çok faydalı olan küçük bir demir parçasıdır.
SIR BIÇAĞI
Bal dolu çerçeveleri süzme makinesine koymadan önce gözler üzerindeki sırları almak için kullanılan uzun bir bıçaktır. Çeşitli tipleri vardır. Elektrikli olanları uygulama ve zaman bakımından çok pratiktir.
ARI FIRÇASI
Bal hasadı yapılırken, arıları çerçeveden süpürerek uzaklaştırmaya yarar. Standart ölçülerde ve yumuşak uzun tüylü olmalıdır. Ayrıca transfer edilmiş gözlerin aşılama kovanlarından alınırken arıları incitmeden ayırmada kullanılır.
ANA ARI IZGARASI
Kuluçkalıkla ballık arasına yerleştirilen, çinko veya paslanmaz çelik telden yapılmış, işçi arıların geçebileceği, ana ve erkek arıların geçemeyeceği bir ızgaradır. Tel aralıkları 0.44 cm'dir.
ARI KAÇIRAN
Bal hasadında kullanılır. Arıların ballıktan kuluçkalığa inmesine yardımcı olmaktadır.
ERKEK ARI KAPANI
Kovan uçma deliği önüne konularak erkek arıların veya yabani arıların kovana girişini önlemek veya ıslah çalışmalarında erkek arıların kovandan çıkarak uçuşunu engelleyen basit bir alettir.
EŞEK ARI KAPANI
Eşek arılarını ceşitli tuzaklar yoluyla uzaklaştırmak için kullanılır.
ANA ARI KAFESİ
Ana arısı olmayan kovanlara ana arı nakletmek veya yaşlı ana arıyı değiştirmek için kullanılmaktadır. Dikdörtgen şeklinde olup karşılıklı iki deliğe sahiptir. Boyu 8 cm, eni 4 cm yüksekliği ise 2 cm'dir. Üç odacığın üstleri elek teli ile kapatılmıştır. Her odanın çapı 2,5 cm'dir. İlk iki odaya, içinde ana ile beraber gideceği yerin uzaklığına göre 3-6 genç işçi arı konur. Üçüncü oda kek yeri olup buraya arı keki doldurulur.
LARVA KAŞIĞI
Ana arı yetiştiriciliğinde larvaların ana arı yüksüklerine transfer işleminde kullanılan metal veya plastikten yapılmış alettir.
POLEN KAPANI
Değerli bir doğal besin olan poleni elde etmek için kullanılır. Kovan uçuş deliğinin önüne takılır. Tarlacı arılar kovana girerken, arka bacaklarındaki polen taneciğini toplayacak fakat toplayıcı arıya zarar vermeyecek şekilde yapılmıştır. Değişik modelleri vardır. Kovanın uçma deliği önüne yerleştirilen ve ya kovanın altına takılan tipleri geliştirilmiştir. Sürekli olarak kullanıldığında koloniyi zayıflattığı için her arıcıya tavsiye edilmez. Kullanılması, belirli kurallara uymaya ve poleni pazarlama işlerinin düzenlenmesine bağlıdır.
PROPOLİS APARATI
Kovanda örtübezi veya örtü tahtasının altına çerçevelerin üstüne konularak arıların taşımış olduğu propolislerin toplandığı aparattır.
Hiç yorum yok:
yorumNot: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.