Smart reklam

22 Şubat 2020 Cumartesi

DURİN HASTALIĞI (AT HASTALIKLARI

 


         AT FRENGİSİ(DURİN)


  Tek tırnaklılararda bulaşıcıdır.çiftleşmeyle bulaşır,genitel organların yangısına sebep olur.Deri lezyonları ve paralizler görülür.


            Etiyoloji

  Hastalığın etkeni trypanasoma equiperdum adlı protozoondur. Çiftleşmeyle bulaşır.Cinsel organlarda üremesi genital devredir,etkenin kanla bütün vücuda yayılması sekonder devredir.ülkemizde özellikle Güneydoğu Anadolu bölgesi'nde görülür.


         Semptomlar

  Hastalığın kuluçka süresi 1-24 haftadır.Erkek hayvanlarda İlk belirtileri prepisium, scrotum,penis ve göğüs kafesinde ödemler oluşur. Bölgedeki lenf yumruları şişer,penis kızarmıştır. Sık sık idrar pozisyonları alır. Libido yükselmiştir. Peniste purulent akıntı vardır. Dişiler vulva ve vaginada şişkinlik, ödem, kızarıklık hatta bazen yaralanmalar oluşur. Ödemler karın ve memelerde görülür. Vücut sıcaklığı bazen artar bazende abortuslar görülür. Bacak bölgesinde atrofiler ve paralizler görülür(fazla basınç olduğu için).
Deride ürtükerya ya benzeri yapılar mevcuttur bazen de vücutta oluşan plaklar üzerinde kıllar beyazlaşır ve böylece vücudun her yerinde yer yer beyazlıklar dikkati çeker. hastalarda şiddetli anemi sonucu birkaç ay içinde ölüm görülür ölmeyen veya hastalığı atlatanlar portür olarak kalır hastalıkta mortalite %50'ye kadar çıkabilir.


       Tanı

   Klinik bulguları bakılarak tanı konulsa bile kesin tanısı için ödemlerden ve genital akıntılardan alınan örneklerle trypanosoma  görülür. erken kanda her zaman bulunmadığı için hayvanlarda sık sık froti muayenesi yapılır ihbarı mecburi bir hastalıktır.


     Sağaltım

   Hastalığın kesin sağaltımı yoktur genelde damızlıklar çıkarılır hastalığı atlatanlar 6 ay boyunca portür kalırlar.son yıllarda etkili olarak %5 'lik Diminazen(Babenil) kullanılmaktadır. Profilaksisinde ise suramin etkilidir.


       


Çene altında ödem sekonder devre




                       
                        Vulva çevresinde ödem ve akıntı birikmesi



         
                                Ayakta oluşan ödem





        Hayvanda uzun süre hareketsizlik ve açlığa bağlı olarak ödemler




         
                                  Kan frotisinde trypanosoma türü
       

Hiç yorum yok:
yorum

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.