GANGRENLİ PNÖMONİ-ASPİRASYON PNÖMONİSİ
Akciğer dokusunun kokuşma bakterileri etkisiyle nekroze olmasıdır. Genellikle istenmeyen maddelerin akciğere kaçması ve doğumda yavrunun suları tutmasıyla ortaya çıkar.
Etiyoloji
Hayvanlara ilaç verilirken dilin tutulması, hayvanın hareket etmesi bağırması, sondalama sırasında sondanın trahea'ya girmesi veya hayvana ağızdan ilaç verirken fazla zorlanması özefagusun tıkanması durumunda hayvanın aldığı yemin ve içtiği suyun mideye gitmeden akciğere gitmesi. Sulu ve yakıcı olmayan ilaçlar gangrenden çok akciğer hiperemisine yol açar. Fakat hayvanlara ilaç verirken ağızda birikmiş gıda parçası varsa,bunlar ilaçları akciğere götürüp sürünmesine yol açar ve gangren oluşur.
Semptomlar
Semptomlarda en önemli şey iyi bir anemnazın alınmasıdır. Ağızdan zorla ilaç verildiyse verildikten sonra hayvanın şiddetli bir şekilde öksürüp öksürmediği, solunum güçlüğü gösterip göstermediği sorulur. Bunları takiben aniden şiddetli ve nöbet şeklinde öksürük, öksürük sonunda hızlanma ve durgunluk gibi belirtiler dikkati çeker. Akciğerde oskültasyonda yaş hırıltılar duyulur daha sonra hırıltılar kuru özellik alır 2 gün içerisinde beden ısısı yükselmeye başlar. Damarlarda dolgunluk dikkati çeker. Perküsyonda akciğerlerin orovental bölgelerinden başlamak üzere kaududorsale doğru genişleyen bir matlık saplanır. Daha sonra hayvan öksürdükten veya şiddetli solunum yaptıktan sonra çıkan solunum havası fena kokuludur. Burundan kötü kokulu kahverengi grimsi renkli ve koyu kıvamda akıntı gelir. Akciğerde kavernler ( boşluk) oluşmuştur. Perküsyonda çatlak testi sesi alınır.
Buzağıda aspirayon pnömonisinden dolayı durgunluk- Sığırda ise gangrenleşmeye başlayan burun ucu |
Tanı
Hastalığın ortaya çıkmasında en büyük etken ilaçların yanlış yutturulmasıdır. Tanıda en önemli faktör anemnaz olup, solunum havasının ve burundan gelen akıntı kokusu, kıvamı renginin değişik özellikte olması yeterlidir. Burun akıntısı %10'luk KOH veya NaOH solüsyonları içerisinde kaynatılıp distile suyla sulandırılır santrifüje edildikten sonra mikroskop altında muayenesi yapılırsa plastik akciğer iplikçilerinin görülmesi tanıyı kolaylaşır.
Otopsi
Otopside akciğerlerin orovental loblarında esmer, koyu siyah renkte, kesit yüzünde sulu, yağlı, irinli bir kitle göze çarpar. Kavern oluşumları dikkati çeker.
Gangrenleşmesi tamamlanmış akciğerin, karaciğer kıvamı ve rengi alması |
Kabuklanma ve gangrenleşmeye başlayan akciğer (Kuzu) |
Sağaltım
Öncelikle hasta hayvanların havadar, hijyenik ve havanın iyi olduğu yerde istirahate alınır. Daha sonra geniş spektrumlu antibiyotik ve sülfonamidler verilir. Öte yandan trahea içine antibiyotik solüsyonlar enjekte edilebilir (penisin gibi). Bazı durumlarda ayrıca kardiyotonik uygulanabilir. Fakat hastalarının sağaltım şansı oldukça düşüktür. A ve C vitamini destekleyici olarak kullanılabilir.
Hiç yorum yok:
yorumNot: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.