Fowl pox(FP) , tavuklarda , hindilerde ve diğer birçok kuşta viral bir hastalıktır. Tüysüz cilt üzerinde kutanöz lezyonlar ve üst sindirim, solunum yollarının mukoza katlarının difteritik lezyonları ile karakterizedir. FP , kutanöz veya difteritik formda veya her ikisinde de görülür. Çoğu salgınlarda , kutanöz form hakimdir. Lezyonlar gelişim aşamasına göre değişir; papüller, veziküller , püstüller veya kabuklar. Lezyonlar genellikle baş bölgesindedir.
Bazı virüs türleri: kümes çiçeği virüsü , hindi çiçeği virüsü , güvercin çiçeği virüsü , kanarya çiçeği virüsü vb. , patojenik, immünojenik yönlerden farklıdır. Virüsler çevresel faktörlere karşı çok dirençlidir.
Enfeksiyon virüsün onu içeren kabukların deskumasyonu yoluyla mekanik olarak yayılır. Bazı sinekler ve kan emici eklembacaklılar da virüsü dağıtabilir. Sivrisinekler birkaç hafta boyunca enfektif kalır. Kuluçka süresi 4 ile 10 gün arasındadır.
Difteritik lezyonlar , bukkal ve burun boşluklarının, sinüslerin , larinks, farinks , trakea veya özefagusa , mukoza katlarında biriken beyazımsı veya sarımsı plaklara benzemektedir. Tanı tipik kutanöz ve difteritik lezyonlar üzerinden yapılır. Önlem, gerekirse her yaşta yapılabilecek aşılar ile gerçekleştirilir.
Hiç yorum yok:
yorumNot: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.