Smart reklam

25 Şubat 2020 Salı

ŞAŞILIK(starbismus)

Normal görüş ekseninin bozulmasına yol açacak şekilde , gözküresinin anormal doğrultularda devirasyonu strabismustur. Kalıtsal olabileceği gibi edinsel olarak da gelişebilir.


•Etiyoloji
Starbismus genetik olarak anomali şeklinde gelişebilir. Özellikle albino geni taşıyan hastalıklarda (siyam kedileri gibi) gelişme oranı daha fazladır. Bu hastalarda ekstraküler kasların bir kısmı hiç gelişmemiş ya da yetersiz şekillenmiştir. Bazı köpeklerde hidrosefalusla birlikte gözlenir. 
    Göz küresinin protrüzyonu sırasında bazı ekstraküler kaslar bütünlüğünü kaybeder. Protrüzyonun tedavisi için göz küresi yerine yerleştirilir ve 1 hafta 10 gün gözkapakları kapatılacak şekilde blefarorafi yapılır. Dikişler alındıktan sonra genellikle gözküresinin az ya da çok deviye  olduğu gözlenir. Bu durum genellikle brahisefalik köpeklerde daha belirgin biçimde gelişir. Ancak tüm kedi ve köpeklerde gözküresinin protrüzyonunun ardından şekillenebilir.

 •Klinik görünüm 
İnspeksiyonda  tek(resim 2-19.) ya da çift taraflı (2.-20.) gözküresi deviyasyonu dikkati çeker. Burada önemli olan yavru hayvanlarda başka bir anormalitenin oluo olmadığıdır.Edinsel olgular, kraniyal travma ve gözküresi protrüzyonunun ardından gelişir. 
Sağaltım
Konjenital anomali şeklinde gelişen ileri dereceli formlar operatif sağaltıma yanıt vermez.Bu yüzden Siyam kedilerinde yapılacak şirurjikal girişimler genellikle yanıtsız kalır. Eğer tramvatik etkilerle geliştiyse,  hasarlı kasların desteklenmesi amacıyla deviyasyonun aksi istikametinde kalıcı dikişlerle , gözküresi  normal pozisyona getirebilir. Yanı sıra göreç yapmayan kasların antagonisti  olan kaslarda ,kısmi miyotomi uygulanarak,  gözküresinin  nispeten normal pozisyona yaklaşması sağlanabilir. 

Hiç yorum yok:
yorum

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.