Bütün sığır işletmelerinde buzağıların danaların ineklerin sağlıklarının korunması için yapılan programlardır.bundan dolayı koruyucu hekimlik ön plana çıkmaktadır. Koruyucu hekimlikte aşı uygulamaların yanında uygun barınaklar uygun yer formülleri uygun beslenme teknikleri uygun boğaları kullanma kapsar.
- İlk önce buzağı doğar doğmaz göbek kodunu temizlenir iyotlu bir dezenfektanla daha sonra ağız sütü içilmelidir.
- 1. Gün Trikofiti ve Septisemi aşısı yapılır. Bu aşının amacı bakteriyel ve mantar kökenli hastalıkların oluşmaması için yapılır.
- 14. Gün tekrardan trikofiti aşısı yapılır.
- 17. Gün BRD ve Clostridial aşı yapılır. BRD aşısının amacı solunum yolu hastalıklarının oluşmaması için klostridyal aşıların amacı ise enfeksiyonlar ve intoksikasyonların (tetanoz, enterotoksemi yanıkara) oluşmaması için yapılır.
- 45. Gün BRD ve Clostridial aşı tekrarlanır.
- 2. Ay Şap aşısı yapılır. Bu aşı özellikle buzağılarda ve sığır yetiştiriciliğinde oldukça tehlikeli bir hastalık olduğu için yapılır.
- 3. Ay Şap aşısı tekrarlanır.
- 4. Ay LSD aşısı yapılır. Çiçek hastalığına benzer ve aynı familyadan oluşan bir hastalıktır. Ülkemizde son yıllarda oldukça önemli ve yaygın bir hastalık haline gelmiştir. Bu hastalığın aşısı tarım müdürlükleri tarafından yapılmalıdır ihbarı mecburi bir hastalıktır.
- 5. Ay LSD aşısı tekrarlanır.
- 7. Ay Brusella aşısı yapılmalıdır. Brusella hayvanlardan insana bulaşabilen zoonoz karakterde bir hastalıktır ve dişi hayvanlarda yavru atma ile sonuçlanır. Sadece dişi hayvanlara göz damlası şeklinde uygulanmalıdır.
- 7.5 Ay BRD ve Clostridial aşı tekrarlanır.
- 9. Ay Şap aşısı tekrarlanır.
- 12. Ay BVD ve IBR aşısı yapılır. Bu aşıların amacı sindirim ve solunum yolu hastalıklarını engellemek amacıyla yapılır.
- 13. Ay BVD ve IBR aşısı tekrarlanır.
- 15. Ay Şap aşısı tekrarlanır.
- 17. Ay LSD aşısı tekrarlanır.
- 20. Ay Clostridial aşısı tekrarlanır.
- 21. Ay Şap aşısı tekrarlanır.
- 7 aylık gebe düve ve ineklerde Septisemi aşısı yapılır ( E.coli, Rotavirus, Coronavirus) . Bu aşının amacı kolostrum alan buzağıda pasif bağışıklık sağlayarak korumayı sağlar. Bu aşıların diğer adı ise ishal aşısıdır.
- 8 aylık gebe düve ve ineklerde Septisemi aşısı yapılır ( E.coli, Rotavirus, Coronavirus).
NOT: Buradaki Corona virüsü hastalığı günümüzde insanlar arasında görülen hastalık ile karıştırılmalıdır.
Hiç yorum yok:
yorumNot: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.