Smart reklam

8 Mart 2020 Pazar

GAGA KESİMİ

Tavuklarda gaga iki parçalı olup üstteki sabit alttaki ise hareketli olan bir organdır. Gaga üzerinde iki burun deliği yer alır ve solunumu buradan yapar. Koku alma hissi ise zayıftır. Gaganın başlıca görevi hayvanın yem ve suyunu almasını sağlamaktır.
Gaga kesme işleminin iki amacı bulunmaktadır.
• Gaga kesme işleminin amaçları:
• Kanibalizmi önlemek,
•Yem zayiatının önüne geçmektir.
Kanibalizm (yamyamlık, gagalamak) her yaştaki civciv, piliç, tavuk ve diğer kanatlılarda görülebilen beslenme ve yetiştirme hatalarına bağlı olarak tüy çekme, baş, boyun, ibik, kloaka gibi bölgeleri gagalama alışkanlığı kazanması sonucu birbirlerini öldürmeleri 
şeklinde ortaya çıkan bir yetiştirme problemidir.
Gaga Kesiminde Kullanılan Araç ve Gereçler
Gaga kesme işleminin özel bir odada yapılması daha uygun olur. Kuluçkadan çıkan günlük civcivlerde uygulanabilen bu işlem civciv sınıflandırma ve bekletme odasında da yapılabilir. Ancak sağlık koruma önlemleri kapsamında bu odanın ayrı olmasında fayda vardır. Bu oda 22°C sıcaklık ve %60 nispi nem
içermelidir. Gaga kesimi için özel olarak imal edilmiş makineler kullanılmaktadır.
Gaga kesme makinesi
Gaga kesme makinesinin farklı tipleri mevcuttur. Pedallı ve otomatik motorlu gaga kesme makineleri mevcuttur.
Gaga Kesim Zamanı
Gaga kesim zamanı yetiştiricilik yapılan kümese ve bölgesel şartlara bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bu şartlara göre iki farklı dönemde gaga kesimi yapılabilir.
•Gaga kesimi yapılabilecek dönemler:
• Kapalı kümeslerde, kafes tavukçuluğunda ve kümes içi aydınlatmanın ayarlanabildiği kümeslerde civcivler 1 günlükken veya 7-10 günlükken gaga kesimi yapılabilir.

Açık kümeslerde gaga kesimi yine civcivler 7-10 günlükken yapılabilir. Fakat bazı durumlarda ikinci bir gaga kesimi gerekebilir. İkinci gaga kesimi bölgesel şartlar uygun ise civcivler 8-13 haftalık olduklarında yapılmalıdır.

Hiç yorum yok:
yorum

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.