Smart reklam

15 Mart 2020 Pazar

KETOZIS HASTALIĞI NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR?

KETOZİS
Etken: Laktasyonun ilk dönemlerinde yetersiz enerji alımı, aşırı yağlanma, 
yetersiz eksersiz, adrenal bezlerin disfonksiyonu, kalitesiz silaj ve yüksek proteinli yemler, açlık, karaciğer yetersizlikleri, kobalt yetersizliği, mastitis, metritis, travmatik retikülitis, aşırı yemleme ve genetik duyarlılık
Klinik bulgular:Hastalık daha çok laktasyonun ilk ayında, ender olarak da gebeliğin geç dönemlerinde ortaya çıkar.
Ketozis, iki formda seyreder; sindirim sistemi formu ve sinirsel form.Sindirim sistemi formunda, iştahta azalma, yem ve su tüketiminde düşme,ağırlık kaybı, rumen hareketleri ve ruminasyonda durma, seyrek defekasyon, sert ve mukuslu dışkı görülür. Kanda keton cisimcikleri miktarı artar, glikoz miktarı düşer. Solunum havasında, deride ve sütte aseton kokusu algılanır, süt veriminde düşme,süt kıvamında koyulaşma görülür. 
Sinirsel formda; hayvanda agresif hareketler, yem niteliği olmayan maddeleri yeme, tutarsız hareketler, böğürme, saldırganlık görülür. 
Otopsi bulguları: Karaciğer bariz bir şekilde büyümüştür, gevrek kıvamda
ve safran rengindedir.
Marazi madde seçimi ve gönderme şekli: Kan serumu, idrar, süt
Koruma ve kontrol: Doğumdan önce hayvanlar iki ay kuruya alınmalıdır.
Doğum öncesi ve sonrası hayvanlar dengeli rasyonla beslenmelidir. Hayvanların aşırı yağlanmasına ve zayıflamamasına dikkat edilmelidir. Ahırdaki hayvanlar her gün gezdirilmelidir. Rasyonlara yeteri miktarda kobalt, fosfor, mangan gibi iz elementler ve A vitamini ilave edilmelidir. Doğumdan sonra 1-1.5 ay süreyle sodyum propiyonat yemlerle birlikte verilmelidir. 
Dezenfeksiyon: Hastalığa yönelik özel bir dezenfeksiyon şekli bulunmamaktadır. Genel hijyen ve dezenfeksiyon kurallarına uyulmalıdır.

Hiç yorum yok:
yorum

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.