Koyunları Ağılda Beslemenin Avantaj veDezavantajları
Koyunculuk meraya dayalı bir hayvancılık kolu olduğundan koyunculuğun yapılabilmesinin ilk şartı meradır. Türkiye’de koyunculuğun %90'ı meraya dayalıdır. Kışın kar, meraları kaplamadıkça veya şiddetli yağmur ve fırtına olmadıkça koyunlar, besin
ihtiyaçlarını meradan temin eder. Kârlı ve sağlıklı bir koyun yetiştiriciliği meralardan azami derecede faydalanma ile mümkün olur. Koyun ağılda, kış şartlarının ağır ve uzun olduğu bölgelerde ve kısa süreli beslenmelerde bakılmalıdır. Bu amaçla öncelikle koyun ağılları koyunların yaşam şartları dikkate alınarak uygun şekilde yapılmalıdır. Ağılda kapalı ortamda ancak kısa süreli kasaplık koyun besisi yapılmalıdır. Meranın büyüklüğü, flora zenginliği ve kalitesi, sürü
büyüklüğünün tespitinde önemlidir.
Koyunların Besin Madde İhtiyaçları
Koyunların diğer çiftlik hayvanlarında olduğu gibi temel yaşam fonksiyonlarını
sürdürebilmesi için şu besin gruplarının tüketimine ihtiyaç duyar:
Enerji
Su
Protein
Mineraller
Vitaminler
Büyüme düzenleyicileri
Yem katkı maddeleri
Koyun yetiştiriciliğinde hayvanların ırkına, yaşına ve fizyolojik dönemlerine göre
beslenme ihtiyaçları farklılık gösterebilmektedir. Beslemede asıl amaç hayvanın ihtiyaç
duyduğu besin maddelerinin doğru zamanda hayvana verilmesidir. Koyunlardan daha fazla
ürün almak demek hayvan sayısını arttırmak demek değildir. Doğru ve dengeli beslenen
hayvanlar normal yaşam fonksiyonlarına devam ettikleri gibi verimlerinde de artışlar
görülür. Aksi hâlde yeterli ve dengeli beslenmeyen hayvanlarda beslenme bozuklukları veverimlerinde düşüşler meydana gelir. Bu verim kayıpları içinde canlı ağırlık kaybı, yapağı,
döl ve süt veriminde düşüşler sayılabilir. Yeterli beslenemeyen hayvanlarda hastalıklara
karşı karşı direnç azalır.
Mineraller, koyun yetiştiriciliğinde önemli mineral maddelerdir (tuz, kalsiyum,
fosfor, magnezyum, kükürti potasyum).
Vitaminler
Büyüme düzenleyicileri
Küçükbaş hayvanların yem programlarının belirlenmesinde şunlar dikkate alınır:
Yaşama payı ihtiyacı
Verim payı ihtiyacı
Üreme payı ihtiyacı
Verim payı ihtiyacı
Laktasyondaki verim payı ihtiyaçları
Koyunların Vitamin İhtiyaçları
Vitaminler biyokimyasal reaksiyonlarda, enerji metabolizmasında ve vücudun temel yapı taşlarının sentezlenmesinde yer alır. Kaliteli meralar koyunlar için gerekli olan bütün vitaminleri veya vücutta sentezlenmelerini sağlayacak ön maddeleri bulundurur. Çeşitli nedenlerle meralardan yararlanılamıyorsa A, D ve E vitaminleri ilave olarak verilmelidir. Bu amaçla pratik olarak eksikliğinden kuşku duyulan vitaminler, hayvanların yemine katılarak veya enjeksiyon şeklinde verilebilir. Yüksek enerjili yoğunlaştırılmış yemler vitamin gereksinimini artırır ve hayvanlarda sinirsel semptomlarla ortaya çıkan beyin ödemleri oluşur (encephalomalacia).
Koyunların Protein İhtiyaçları
Hayvansal dokuların yapı taşı proteindir. Vücut dokularının büyümesi ve yenilenmesi proteinler sayesinde olur. Koyunlar geviş getiren hayvan oldukları için tükettikleri proteinin kaynağından ziyade miktarı önem taşır. Geviş getiren hayvanlar, azotlu bileşikleri rumen fermantasyonu sayesinde proteine dönüştürme yeteneğine sahiptir.
Hiç yorum yok:
yorumNot: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.