Smart reklam

6 Mart 2020 Cuma

PUNKSİYON YAPMA

Punksiyonun Tanımı
Punksiyon, sivri uçlu bir aletle yapılan delme işlemidir. Vücuttaki normal veya patolojik bir boşluğun içindeki sıvı ya da gazı boşaltmak ve içeriği hakkında bilgi sahibi olmak amacıyla punksiyona başvurulur.
Punksiyon Yapılmasını Gerektiren Durumlar
Özellikle vücudun yüzeyinde apse, kist, kan toplanması (hematom), tümör ya da su toplanmasına (ödem) bağlı oluşan şişliğin içeriği hakkında bilgi sahibi olmak amacıyla özel punksiyon iğneleri ile steril şekilde içine girilerek kan, irin, eksudat, kan serumu ve salya 
benzeri berrak yapışkan sıvı varlığı incelenir. Eğer şişliğin nedeni apse ise kanülden irin, ödem ise su, yeni oluşmuş hematom ise kan, kist ise beyaz yapışkan sıvı, koleksiyon sero-sanguin ise sarımtırak berrak bir sıvı akar.Tümör veya içi doku ile dolu üremelerden ise hiçbir şey akmaz.
Göğüs ve karın boşluklarında irin, kan, eksudat,
transudat toplanmasından şüphelenildiğinde deneysel punksiyona başvurulur. 
Punksiyonda Kullanılan Araç Gereçler
Punksiyon çeşidine göre; sivri bisturi, oluklu sonda, trokar, enjektör, iğne, makas, tıraş makinesi, alkol, pamuk, tentürdiyot vb. araç gereçlere ihtiyaç vardır.
Önce punksiyon yapılacak bölgenin dezenfeksiyon modülünde açıklandığı gibi sabunlu su ile temizliği ve tıraşı yapılarak bölge derisinin antisepsisi sağlanır. Daha sonra seçilen yöntem ve işlem için gerekli araç gereç hazırlanarak punksiyon işlemine geçilir.

Hiç yorum yok:
yorum

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.