Smart reklam

15 Mart 2020 Pazar

TVT HASTALIĞI

 

TRANSMİSSİBLE VENEREAL TÜMÖR ( TVT )

    Etiyoloji

 İnfeksiyöz sarkoma, venereal granuloma, transmissible lenfosarkoma ya da Sticker tümörü olarak da bilinen Transmissible Venereal Tümör (TVT), köpeklerin genellikle eksternal ender olarak da internal genital organlarına yerleşen iyi huylu retiküloendoteliyal bir tümördür. Daha çok coitusla bulaşır, genç ve seksüel açdan aktif olan hayvanlarda görülür 1-3. Hastalık 2-8 yaşlardaki hayvanlarda (%80) daha çok tespit edilmiştir ve özellikle dişi köpeklerde (%64.5) erkek köpeklerden (%35.5) daha sık görülmektedir. 
Oluşumu için bugün savunulan ortak görüş, TVT’nin allogenik hücresel transplantlarla oluştuğu ve tümördeki bu anormal hücrelerin vektör olarak rol oynadığı bilinir. Pembeden kırmızıya kadar değişik renkte olabilen tümörler transplantasyondan 2-3 hafta sonra 1-3 mm çapında olarak gözlemlenir ve eğer zamanında tedavi edilmez ise 10-15 cm çapına ulaşırlar. Bu gibi ilerlemiş vakalarda kitle hemorajik, ülserasyonlu ve enfekte olabilir.

     Dişi köpekte TVT'nin normal ve  mikroskopta görünümü 



   Semptomlar

1- Erkek köpeklerde tümör özellikle, glans penisin craniyalinde, prepusium mukozasında veya bulbus penistedir. Tümöral kitle prepusiumdan taşımıştır ve phimozis ile komplike olabilir. Bu nedenle üretritis, sistitis ve prostatitis ile karşabilir.

 2- Anemnez bilgiler ve yaplan klinik muayene TVT şüphesi doğursa da kesin tan alnan kitlenin histopatolojik muayenesi, alınan spermanın incelenmesi ya da elektron mikroskopta virus projeksiyonlarının görülmesiyle konulabilmektedir.
 
 3- Sitolojik incelemelerde yuvarlak ya da oval polihidral hücreler, daha çok eozinofilik vakuollü ince sitoplazma, yuvarlak hiperkromatik nükleus ile nükleolus ve makul sayda mitotik şekiller görülür. Ayrıca çekirdek sitoplazma oran çekirdek lehine artış göstermiştir.

                   Köpekte TVT görünümü


    Tedavi

Tedavide cerrahi, immunoterapi, bioterapi, radyoterapi ve kemoterapi gibi bir çok seçenek kullanlmaktadır. Kemoterapi bilinen en etkili,  kolay tedavi ve vincristine sulphate da bilinen en etkili ilaçtır. Transmissible venereal tümör olguların tedavisinde kullanılan siklofosfamid, myelosupresyon ve steril hemorajik sistitise neden olmaktadır, ancak aynı amaçla kullanlan farklı bir ajan olan vincristine sulphate’n yan etkileri daha azdır. Bu amaçla vincristine sulphate haftada bir kere 0.025mg/kg (0.5-0.7 mg/m2; en fazla 1 mg) dozunda intravenöz 2-6 hafta süresince uygulanmaktadır. Ancak hem genel durumunda hem de kan tablosunda baz yan etkiler görülebileceği için vincristine sulphate kemoterapisi süresince hayvanın genel durumunun takibi amacyla en az haftada bir olmak üzere total lökosit sayısının takibi yapılmaktadır. 

           iyileştikten sonraki son durum

Hiç yorum yok:
yorum

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.