Kanatlı hayvanlarda oldukça bulaşıcı, ölümle sonuçlanan, solunum, sindirim ve sinir sisteminde bozukluklar meydana getiren viral bir hastalıktır. Zamanında teşhis konarak gerekli önlemler alınmazsa %90-100' e varabilen ölümlere yol açtığından büyük ekonomik zararlara neden olur.
Tavukların yanı sıra hindi , güvercin , ördek, kaz, serçe, sülün ve diğer yabani kanatlılarda da rastlanmaktadır. Newcastle hastalığı ihbarı mecbur hastalıklar listesinde yer alır.
>Hastalığın Bulaşma Yolları
Hastalığın bulaşmasında hava yolu önemli bir yere sahiptir. Newcastle virüsü duyarlı konakçıya solunum,sindirim, deri ve göz konjoktivasından girerek hastalık meydana getirebilir. Virüsle bulaşık yem , su, sekretler , ekstretler ve diğer maddeler birer hastalık kaynağıdırlar.
Hastalığın hayvanlara naklinde başta insanlar olmak üzere yabani kuşlar , portör ve gizli enfekte hayvanlar , kümesin tozlu havasında ve tozlar üzerinde bulunan virüs partikülleri , enfekte aşılar , sokucu sinekler, kemiriciler, gaita , diğer canlı ve cansız materyaller önemli role sahiptir.
Newcastle virüsü hastaların burun akıntılarında , ağızdan gelen sıvılarla ve tıksırıklarla saçılan damlacıklarla , gaita ve yumurtayla dışarı saçılır. Hayvanların organ ve dokularında virüs bulunabileceğinden , donmuş etler aracılığıyla da bir ülkeden diğerine bulaşabilir. Sürüde yeterli bağışıklığın olmaması veya birkaç duyarlı hayvanın bulunması hastalığın çıkması için yeterli nedeni oluşturur.
>Newcastle Hastalığının Belirtileri
Hastalığının inkübasyon periyodu doğal koşullar altında 3-7 gün kadardır. Bu süre virüsün virulensine , giriş yoluna ve konakçının duyarlılığına göre değişebilir.
Hastalarda; durgunluk , iştahsızlık, zayıflama, tüylerde kabarıklık , yumurta veriminde azalma , ishal , hızlı ve hırıltılı solunum , başın sağa-sola , yukarı-aşağı inmesi , tikler , tortikolis , kanatların düşmesi , bacaklarda felçler , öksürük, tıksırık, burundan ve gözlerden akıntıların gelmesi gibi belirtiler rastlanır.
> Hastalıkla Mücadele
Newcastle viral bir etken olduğu için antibiyotik ve kemoterapötiklerle sağaltımı yapılamaz.
Stres faktörleri ortadan kaldırılır. İyi bir bakım ve besleme uygulanır. Kümeslerde biyogüvenlik önlemleri uygulanır.
Hastalıkla mücadelede temizlik ve dezenfeksiyon ekipleri
Hiç yorum yok:
yorumNot: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.