Tavuk vebası (kuş gribi ) tüm dünyada büyük ekonomik kayıplara neden olan bir hastalık olup tavukçuluk sektörünü tehdit eden en önemli viral hastalıklardan biri olarak kabul edilmektedir. Hastalığın zoonoz karakterde olması yani hayvanlardan insanlara bulaşması ve insanlarda da ölümcül vakalara sebep olması hastalığın önemini daha da arttırmaktadır.
Kuş gribi evcil ve yabani kanatlılar ile memeli hayvanların çoğunda solunum ve sindirim sistemine ait belirtiler gösteren bir hastalıktır.
>Virüsün Dış Ortamlarda Yaşam Süreleri
•Çevrede: Virüsler çevresel ortamda ve özellikle serin ve nemli koşullarda uzun zaman canlılıklarını korurlar. Enfekte dışkı materyalinde 4°C de 30-35 gün, 20°C de 7 gün süre ile muhafaza olmaktadır.
•Karkaslarda: Virüs karkaslarda ortam sıcaklıklarında yalnızca birkaç gün canlılığını koruyabilirken buzdolabı sıcaklıklarında 23 güne kadar canlı kalır.
>Tavuk Vebası Hastalığının Bulaşma Yolları
•Hasta hayvanların akıntıları ve özellikle dışkı ile direkt temas,
•Hastalığın bulaşmış olduğu yem ,su, malzeme ve kıyafetlerle temas,
• Klinik olarak hastalık belirtilerini göstermeyen su ve deniz kuşlarıyla temas ,
•Kırık ve çatlak bulaşık yumurtalar civcivleri kuluçka makinesinde iken enfekte edebilir.
•Riskli dönemlerde avcılık faaliyetleri ile yerleşim yerlerine taşınır.
>Hastalığın Belirtileri
•Vücut ısısı yükselir , tüyler kabarır ,iştahsızlık , şiddetli ishal görülür
•Yumurta veriminde durma noktasına varacak şekilde şiddetle azalma , yumurta kabuğunun yeterince gelişmemesinden bağlı olarak şekilsiz yumurta görülür.
•Hasta hayvanların göz kapakları kapanabilir , konjuktiva şişmiş ve kırmızı renktedir.
• Sakal ibik ve gözlerin çevresinde karakteristik olarak ödem ve siyanöz şekillenir. Ödem boyun ve göğüs bölgesine de yayılabilir. Ödem boğulma ile sonuçlanan solunum güçlüğüne neden olur.
• Burun deliklerinden grimsi kanlı bir eksudat gelir.
• Ayaklarda morarma görülür.
• Kitle hâlinde ani ölümler.
>Hastalıktan Korunma ve Mücadele
• Kanatlılarla yabani kuşların , özellikle su kuşlarının teması titizlikle önlenmelidir.
• Sürüye , hastalık durumu bilinmeyen hayvanların katılmasından kaçınılmalıdır.
• Uygun temizlik ve dezenfeksiyon prosedürleri uygulanmalıdır.
• Her çiftlikte tek yaş grubu yetiştirmeler tavsiye edilir.
• Kümese tekrar hayvan konulmadan önce en az 21 gün boş bırakılmalıdır.
• Tüm hayvan ürünleri itlaf edilmelidir.
Hiç yorum yok:
yorumNot: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.