Smart reklam

16 Şubat 2020 Pazar

TAVUKTA SALMONELLA

   
   Kanatlı  salmonellozisi , salmonella cinsindeki etkenlerden ileri gelen kanatlıların büyük bir çoğunluğun da önemli hastalık tablolarına neden olan bir enfeksiyondur. Salmonella türlerinin bazılarının insan da enfeksiyon yapması nedeniyle salmonellozis kanatlılardan bulaşabilen önemli zoonotikenfeksiyonlar olarak değerlendirilir.

     Hastalık esas olarak sindirim sisteminden bulaşır. Solunum sistemi ve diğer yolların bulaşmada ki rolleri çok fazla değildir. Hastalığın çıkış , yayılış ve bulaşmasında ki etkenle birlikte cansız ve canlı vasıtaların rolleri çok fazladır.Etken hastaların gaitaları ve yumurtaları ile dışarı çıkarak etrafa bulaşır 

     Hasta hayvanlarda iştahsızlık, durgunluk, fazla susama , yeşil ishal , tüylerin kabarması , ibiklerin  morarması , yumurta veriminde azalma ve ölümler gözlenir. Otopside septisemik (perakut) olgularda önemli bir bozukluğa rastlanmaz.

               Dışkının yeşil renkte olması ve ishal 



     Diğer formlarda , karaciğer büyümüş ve yeşil görünümde , üzerinde çok küçük nekrotik  odaklar bulunur .Dalak ve böbrekte büyüme görülür.  Yumurtalık,  normal rengini kaybederek kahve renkte bir tablo gösterir. Bağırsakta katarak bir enterit ve yeşil bir gaita bulunur.
Kalpteki lezyonlar 
Hastalıktan kurtulmanın birinci yolu , genel koruyucu 
önlemlere çok dikkat etmektedir . Gerekli durumlarda hayvanların yem veya sularına geniş spektrumlu antibiyotikler , sulfonamidler ve nitroufranlar katılır. Kümesler ve malzemeler her zaman dezenfekte edilmelidir.  


Hiç yorum yok:
yorum

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.